ZöldKeresztény

ZöldKeresztény

Áldott légy! - Lelkigyakorlat beszámoló

Teremtésvédelmi csoport alakulásáról

2020. január 28. - IstvanNy

Vendégszerzőnk írása egy lelkigyakorlatról: "Laudato Sí – Áldott légy" – Ferenc Pápa enciklikája alapján
(2019. április 12. péntektől 2019. április 14. vasárnapig)


A Teremtés könyvében a következőt olvashatjuk:

1 Így készült el a föld és az ég minden benne levővel együtt. 2 Isten a hetedik napon befejezte művét, amit alkotott. A hetedik napon megpihent munkája után, amit végzett. 3 Isten megáldotta és megszentelte a hetedik napot, mert azon megpihent egész teremtő munkája után. 4 Ez a története az ég és a föld teremtésének, ahogy az lefolyt.

Ferenc Pápa így kezdi enciklikáját, amely a Teremtett Világunk védelméről szól:
LAUDATO SI’, mi’ Signore”, „Áldott légy, Uram” – énekelte Assisi Szent Ferenc. Ezzel a gyönyörű himnusszal arra emlékeztetett minket, hogy közös otthonunk olyan, mint egy nővér, akivel osztozunk a létben, és olyan, mint egy szép anya, aki karjába zár minket: „Áldott légy, Uram, földanya-nővérünkért, ki fenntart és ellát minket, gyümölcsöket terem, színes virágokat és füvet!”


A lelkigyakorlatok általában Istennel való kapcsolatunk elmélyülését és a mi lelkünk gyógyítását szolgálják, itt azonban más célja is volt a lelki alkalomnak: lelkileg a Teremtett Világra hangolódni, elgondolkodni azon, hogy mi emberek mit teszünk bolygónkkal, imával gyógyítani Földünket és foglalkozni azzal a kérdéssel, mi mit tudnánk tenni, hogyan tudnánk közreműködni Isten folyamatos Teremtő Művében.
Nagyvárosi életmódunk minden kényelmével és előnyével együtt eltávolít minket eredeti környezetünktől, a természettől, nem vesszük észre a sok szépséget körülöttünk, amiket az Úr adott nekünk: pl. a nekünk nyíló virágokat, a mosolygó napot, az éneklő madarakat.

 

A lelkigyakorlat első estéje, a bevezető szentmise után, bemutatkozásból és csoportos beszélgetésből állt, így a hosszabb program a következő napon volt, amikor különböző témákról elmélkedtünk a Szentírásból való idézetek alapján, majd ezeket kis csoportokban megoszthattuk. Az egyik feladat során elgondolkodtató volt a feladathoz tartozó rövid videó, amely arról szólt, hogyan igázta le az ember a természetet, pusztította ki az élővilágot, tette tönkre a bolygót szeméthegyeket felhalmozva. Ekkor a videó szerint egy UFO jelent meg repülőcsészealjon, hogy az embert megbüntesse. Az UFO az Égieket - Istent jelképezte, amint eljött ítélni. Fontos itt megjegyezni, hogy a videó készítői nem vallásosak, ugyanakkor mégis hasonlóan hozzánk keresztény hívőkhöz, úgy gondolják, hogy a végtelenségig büntetlenül a Földet nem lehet pusztítani, változtatnunk kell gazdasági struktúráinkon, gondolkodásmódunkon, mert ez visszaüt.

 

Az ember a legnagyobb környezeti károkat a rablógazdálkodáson kívül a háborúval tudja okozni. A háborúskodás leállítása mellett Földünk megóvására int minket az 1917. május 13. és 1917. október 13. közötti Fatimai Mária Jelenések eseménysorozata, amely világ jövőjével összefüggő figyelmeztetést adott át három látnoknak: Francesco Martonak, Jacinta Martonak és Lucia de Jesus dos Santosnak, akiken keresztül a Szűzanya[*] üzent az emberiségnek. Fontos figyelembe venni az a tényt is, hogy a Fatimai Mária Jelenések dátuma is az I. Világháború utolsó éveinek egyikére esik. A Katolikus Egyház és az eseménysorozattal foglalkozó tudósok szerint a fatimai jelenések egyik fő motívuma a világ figyelmeztetése, óvása a jövőben (akár a közeljövőben) olyan eseményektől, megpróbáltatásoktól, amelyek bekövetkeztének nagy veszélye van. Számos jel, jelenség ezek realitását támasztja alá. Az egyház és az eseménysorozattal foglalkozó történészek és más tudósok szerint ezek az intelmek prófétikusan és szimbolikusan az ateista világ keresztények elleni támadásáról és a keresztények viselkedéséről, részben szenvedéséről szólnak, ezek összefüggenek bolygónk pusztításával is, amelyeket a háborúkkal és a magunk önzésével okozunk.

Sokszor bele sem gondolunk, hogy apróságokkal is mennyi kárt tudunk okozni a Teremtett Világban, és ha ezekre odafigyelnénk, már sokat tennénk ezzel bolygónkért és az élővilágért. A második napon tartott szentmise a Párbeszéd Házában található Szegletkő Kápolnában volt, ahol a földtől húsz centiméteres magasságban van kialakítva az oltár, amely Krisztus Utolsó Vacsorájának történetére utal. Ebben a történetben Jézus a Tanítványokkal szintén egy hasonló asztal körül ül. Ott Jézus megtöri a kenyeret és tanítványainak adja, és mondja: „ez az én testem, amely Ti értetek adatik a bűnök bocsánatára”. 
Amikor a Passió történetét olvastuk fel, szinte érezni lehetett az akkori hangulatot, egy érdekes erőtér alakult ki. Különös térhatása volt, hogy a Kápolna különböző részéből hangzottak el a Passió mondatai.

 

A lelkigyakorlatot záró szentmisén magam olvashattam a Szentleckét Mózes első könyvének 28. fejezetéből, amelyben a következő volt: "10 Elindult Jákób Beérsebából, és Hárán felé tartott. 11 Egy olyan helyre ért, ahol eltölthette az éjszakát, mikor a nap lement. Fogott egyet az ott levő kövek közül, azt a feje alá tette, és lefeküdt
azon a helyen. 12 És álmot látott: Egy létra volt a földre állítva, amelynek teteje az égig ért, és Isten angyalai jártak azon fel és le. 13 Odafönt pedig az ÚR állt, és ezt mondta: Én vagyok az ÚR, atyádnak, Ábrahámnak Istene, és Izsáknak Istene! Ezt a földet, amelyen fekszel, neked adom és a te utódaidnak.”
Ezen rész mindazon kívül, hogy egy mély angyalokkal kapcsolatos imaélményemhez kapcsolódik, azt üzeni nekünk, hogy a Földet, ahol élünk, Isten ránk bízta és vigyáznunk kell rá. A lelkigyakorlat annyira megérintett minket, résztvevőket, hogy Laudato Si néven a lelkigyakorlat résztvevőiből imacsoport is alakult, amely egyfajta missziót szeretne végezni a Föld védelme érdekében.

L. Olivér

Utólagos kieg.: az alkalmak minden hónap első kedd estéjén esedékesek a Mária utcai Jezsuita Rendházban, itt is lehet róluk érdeklődni. Egyúttal a csoporttól elérhető egy jó kis ötletcsomag fenntartható programszervezésre.

*: szerkesztői megjegyzés: Jézus Édesanyját érintően egyrészt figyelemre méltónak találjuk sok katolikus hívő Mária-tiszteletét, egyúttal a jelenések vagy "jelenések" kapcsán tiszteletben tartjuk a különböző véleményeket. 
A kommentelőket is tiszteletteljes kommunikációra is kérjük, akármilyen hitten vagy kritikával is élnek. :)
Ny. I.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr6815434182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IstvanNy 2020.01.30. 12:24:24

Ma frissítettük ezt a korábbi cikket, beépítve egy öko-szervezős szempontsor ajánlójával. :)
süti beállítások módosítása