ZöldKeresztény

ZöldKeresztény

Interjú egy Fidesz-partner képviselővel (KDNP)

Harrach Péterrel is összetalálkoztunk spontán

2022. április 25. - IstvanNy

Húsvét vasárnapján épp ugyanabban a templomban jártunk, utána kértük fel egy kis spontán interjúra.

Zöldkeresztény: Tisztelettel köszöntöm Harrach Péter képviselő urat.
Azt szeretném megkérdezni: hogyan látja a választás eredményét?

Harrach Péter: Először is örömmel, váratlan örömmel. Azt gondolom, hogy az okokat lehet látni, nyilvánvaló, 
a háborús helyzetre való reagálás pl., vagy azok az előzmények, a hosszú évtizedeknek a munkája, de talán van ennek egy eszmei oka is, hogy az az irány, ami szerintünk jó irány, találkozott az emberek véleményével.

ZK: A háborús helyzetre való reagálás alatt kifejtené, kérem, pontosan, hogy mit ért?

HP: Nézze, azt, hogy ez egy háború, és mint minden háború, elítélendő, de ugyanakkor minden háború sértettjeivel nekünk szolidaritást kell vállalni. Ugyanakkor ez politikai értelemben, nemzeti értelemben nem a mi háborúnk, nem szabad belekeveredni. Ez minden olyan szempontot tartalmaz, ami (...) fontos és jó válasz.

ZK: A NATO-tagságunkat egyúttal támogatja?
HP: Az már tény-kérdés, de ebben a geopolitikai helyzetben, amiben Mo. van, nem is tehetünk mást.

ZK: Hogy tudná feloldani azt az ellentmondást, hogy ha a NATO úgy dönt, hogy akár katonai segítséget is szükséges nyújtani Ukrajnának, akkor Magyarország is, mint a NATO tagja, ebben kötelezettséggel tartozik?

HP: Ez az egyike a legnehezebb kérdéseknek, amire, hál' Istennek, most még nem kell válaszolnunk. Azon voltunk, s arra törekedtünk, hogy ez ne álljon elő ez a helyzet. Általában a nehéz problémákat nem akkor kell megoldani, amikor bekövetkezik, hanem mielőtt amikor döntés születik róla, s ebben a döntésben mi is benne voltunk.

ZK: Úgy tudom, Márki-Zay Péternek is az egyik legtöbbet vitatott állítása ezzel kapcsolatosan, hogy ha a NATO úgy dönt, akkor akár katonai segítséget is kötelessége lenne Magyarországnak is nyújtani - amit ugye kiforgattak a kampányban. Hogy vélekedik arról, hogy az M1-be a kampányidőben nem hívták be, csak utána? (5 percen túli időre legalábbis)

HP: Hát, nézze, ezt egyszer egy balliberális újságíró megkérdezte tőlem, s akkor azt mondtam, hogy én is szerencsésnek tartottam volna, ha egyel többször behívják, mert akkor valószínűleg nagyobb arányú győzelmet aratunk.

ZK: Úgy gondolja, hogy ha létrejött volna egy Márki-Zay Péter - Orbán Viktor vita, akkor az a Fidesz-KDNP-nek további segítséget jelentett volna?

HP: Nem hiszem, hogy befolyásolta volna a többségi egységet. Többségi segítséget nem nem valószínű. A vitáknak az a sajátja, hogy az emberek érzelmi alapon nézik és döntik el, nem az érvek... Gondoljon arra, hogy volt egy vita annak idején, ami Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között folyt. Kétségtelen, hogy jobban érvelt a jelenlegi miniszterelnök, viszont lehengerlő stílusával mégiscsak sokak számára meggyőző volt az egykori miniszterelnök... 

ZK: E

HP: Lehet, hogy egy üres blöfföket puffogtató ember szimaptikusabb, mint aki érvel...

ZK: Miként lehet a KDNP-nek szerepe a korrupció visszafogásában, a propaganda hazugságainak korlátozásában?

(Folyt. köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr2917816669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása