ZöldKeresztény

ZöldKeresztény

Interjú Keresztes László Lóránttal, az LMP frakcióvezetőjével

2022. április 02. - IstvanNy

- akivel Márki-Zay Péter előválasztási eredményváróján találkoztunk, ott válaszolt néhány kérdésünkre, többek között arra, miért éppen őt támogatja (előtte facebook-oldalán tette közzé preferenciáját).

KLL: - „… akkor van esély a kormányváltásra, és akkor van értelme is a kormányváltásnak, ha nemcsak az elmúlt 11 évvel szemben fogalmazunk meg alternatívát, hanem az elmúlt 3 évtizeddel szemben. (…)

És számomra az is teljesen világos volt, hogy erre az a lehetőség ad esélyt, ha Márki-Zay Péter kapja a felhatalmazást. Tehát én úgy gondolom, hogy ez óriási lehetőséget adott mindenkinek, és itt az elmúlt időszakban láthattuk, hogy hányan mozdultak meg olyan fiatalok, olyan bizonytalan szavazók, akik korábban még nem vettek még részt választáson, vagy már hitehagyottak lettek, és már nem voltak aktív szavazók, és ez a valódi váltásnak a lehetősége megmozdította őket. Én azt gondolom, hogy ezt láthatjuk itt mindannyian, hogy most már sokkal nagyobb esély mutatkozik a kormányváltásra, mint akár néhány hónappal ezelőtt. (…)

(…) bízom benne, hogy így valóban olyan alternatívát tudunk kínálni minden magyar embernek, ami bebizonyítja azt, hogy nemcsak kormányváltásról, nemcsak arról beszélünk, hogy ki legyen a miniszterelnök, hanem olyan társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatósági válaszokat tudunk adni Magyarország jelenlegi problémáira, ami valóban előre visz mindannyiunkat.”

ZK, NyI: - „Hogy látod a nemzetközi összehasonlításban azt a változást az EU-n belül pl. a németeknél, hogy megnövekedett a zöld képviselők aránya, s tényezővé váltak a kormányalakításban?”
KLL: „Én azt gondolom, hogy most már mindenki látja, hogy a korunk legnagyobb kihívása a klímaváltozással, éghajlat-változással, környezet-pusztítással van összefüggésben – ugye ezeket a tényezőket láthatjuk, mondjuk, a migrációs válság mögött is, s azt gondolom, hogy egyre többen belátják a politikai elit képviselői, akár az Európai Unióban is, vagy éppen Magyarországon az ellenzéki oldalon, hogy nem tudunk továbbmenni úgy, hogyha a fenntarthatóság kérdéseit nem építjük be a politikába, nem építjük be a kormányzásba… Tehát itt most már nem elegendőek a „csővégi megoldások”, nem elegendő a környezetvédelem. Olyan szemléletű kormányra van szükség, ami minimalizálja a károsanyag-kibocsátást; ami lehetővé teszi, hogy körkörös gazdaságot alakítsunk ki, hogy ne képezzünk hulladékot, és minden gazdasági növekedés csak úgy képzelhető el, hogyha közben a környezeti fenntarthatóságot is biztosítjuk. Azt gondolom, hogy ez a felismerés is megadja a teret annak az iránynak, hogy minél több zöld politikus kerüljön ne csak önkormányzati, hanem országgyűlési szinten is komoly tisztségekbe, s tudjanak tenni ezekért az ügyekért.”

ZK, NyI: „Nemcsak zöldként, hanem keresztényként is egyben, hogy látod, a teremtésvédelmi szemléletből mit emelnél ki a leginkább?”

KLL: „Én azt gondolom, hogy azt az egységet, azt a harmóniát, hogy csak akkor elképzelhető a jövő, ha mi, emberek, a teremtett világot megőrizzük, és minden döntésünkben, minden pillanatban azt a szemléletet tartjuk magunk előtt, hogy nem a mi jogunk gazdálkodni a természeti erőforrásokkal, hanem gyakorlatilag unokáinktól kaptuk kölcsön. Tehát a felelősségünk az, hogy megvédjük a teremtett világot. És nagyon fontosnak tartom, hogy le tudjuk dönteni azokat az akadályokat, amelyek itt a fenntarthatóság, a természetvédelmi kérdések kapcsán megpróbálnak pártpolitikai szembenállást képezni. Tehát látni kell a jobboldali, konzervatív, baloldali, liberális közéleti szereplőknek vagy az ilyen érzelmű, ilyen gondolkodású embereknek is, hogy közös feladatunk és közös felelősségünk a környezet megóvása.”

ZK, NYI: "Nagyon szépen köszönöm."

KLL: "Én is köszönöm."

NyI: "További szép estét!"
A fénykép forrása: wikipédia-oldala

 

800px-keresztes_laszlo_lorant.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr9317796217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása