ZöldKeresztény

ZöldKeresztény

Vírus-tesztekről biológus-ökológus szemmel

Interjú id. Csuja László biológus ökológussal

2021. április 08. - IstvanNy

Mit érdemes tudni a vírus-tesztekről? Miért "férnek bele" fals pozitív esetek? Mit gondol a védőoltásokról? Kinek érdemes előbb tesztelnie magát? Milyen kockázati tényezőktől érdemes mentesülnünk? Hogy védhetjük embertársainkat? További kérdések a beszélgetésben és lent is...

Önkéntes hozzájárulás-lehetőség önkéntes tevékenységünkhöz: www.patreon.com/zoldkereszteny

Id. Csuja Lászlóval beszélgettünk még tavaly április elején. Amellett, hogy biológus és ökológus, református presbiterként is szolgált, illetve egy egészségügyi civil érdekvédelmi képviselője is, a Hemofíliások Baráti Körének elnökeként, facebook-oldlunkon, élő videóban. Onnan átvett anyagunkat technikai javítások után töltjük fel most ide is. Az eredeti videó alól bemásolt hozzászólások:

M. M.: (az első, oltásokkal kapcsolatos, fentebb is idézett kérdésének megválaszolása után): "Korrekt válasz a védőoltással kapcsolatban. A dolgot a MALT-hoz kötött citokinvihar is tovább bonyolítja biztonsági szempontból a vakcina fejlesztésében. Viszont az epitópok, hogy mennyire konzervatívak vagy mennyire nem, az egy jó kérdés, és még sok tudományos munkát kell ebben elvégezni."
Saját válaszunk: "Szia M(...), köszönet! Az utóbbi mondat, bizony, túlmutatott ennek az adásnak a keretein."

K. J.: "Mennyire tekinthető a ma megismert korona vírus járvány korunk epidémiai előfutára? Társadalmi közlekedési szokásokra milyen hatással lehet mindez?" M. M.: "A légszennyezettség mennyire befolyásolja a kimenetelét a betegségnek? A szmogról kevés szó esett eddig." Ehhez fűzött válasz "A. E."-tól: "a szmog eleve betegségek tucatját befolyásolja, a COVID-19 olyan ritka, hogy a többi betegség és halál hosszú és rövidtávon is jobban nyom a latba a légszennyezést illetően is" - válaszunk utólag: "Szia E(...)! Köszönet! Erről is osztottunk meg cikket, védőoltások hiánya és szmog összefüggéseiről.

M. M. reakciója még egy korábbi válaszra: "Korrekt válasz, a SARS eddig nem nőtt meg ilyen méretűre." L. V.: "Az 5G mennyire veszèlyes?" - ez későn érkezett, s nem a témához. Szerkesztői kieg.: id. Csuja László aktivitása egy időre önkéntes szerkesztői tevékenységre is kiterjedt, bejegyzéseinkből tőle származik a ref. istentisztelet-téma. A technikai problémáért elnézést kérünk. Ahogy észleltük a problémát, onnantól kértem, hogy a későbbiekben ismételje meg a kérdést is. Értékes tapasztalat volt első ilyen nyilvános élő adásunk. (...) Jó egészséget és áldott ünnepet kíván mindenkinek a volt kérdező-szerkesztő: Nyőgér István "

Kieg. ezen anyaghoz: a lemaradt kérdések helyére a VideoPad nattárciós funkcióját használtam. A tavalyi anyag az akkor húsvét előtt készült, most pedig egészségben gazdag egészségügyi világnapot kívánunk vele. :) Ny. I.

A képek forrása: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201015/jon-az-5-perces-koronavirus-teszt-453048 https://koronavirus.gov.hu/cikkek/who-osszeallitasa-koronavirus-koruli-tevhitekrol

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr5716494856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása