ZöldKeresztény

ZöldKeresztény

Hulladékhegyek vagy belátás?

2023. január 06. - IstvanNy

Hogy fordulhatott elő, hogy a kormány december 30-án "veszélyhelyzeti" rendeletben visszavonta az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslatot, mely elvileg január 1-jén lépett volna hatályba? 

Vajon jobban megéri a lobbiérdekeknek megfelelni, mint az időtálló értékeknek, melyek egyre sürgősebb lépésekért kiáltanak? A hőmérséklet vészesen emelkedik. Katasztrófa felé rohanunk, ha az "egyre többet és többet termelünk" utat járjuk, lineáris illetve részben exponenciálisan változó modellben a ciklikus helyett, egy véges rendszerben. Elég fájó öngól. :( 

Ugyanakkor ha elegendően vagyunk elég tudatosan, fogyasztói bojkottal is hatást gyakorolhatunk. 

Vö. https://www.greenpeace.org/hungary/tag/muanyag/

Alternatívára fel! Jó példa lehet akár egy "taizéi találkozó" ("A bizalom zarándokútja" - vö. akár ITT), ahol - noha sok csomagolási hulladék keletkezik - sok hasonló programtól eltérően nem használnak eldobható műanyag poharakat, hanem a résztvevők viszik a magukét. Többezren... Lehetne máshol is. :)

Ahol egy egész város mutat előre: egy élen járó dán gyakorlat

A fenti kép forrása elérhető itt

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr8417863547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása